Inledning

Denna instruktion hjälper dig att använda CropPLANs vallfunktioner på rätt sätt. Vallfunktionerna skiljer sig främst med att insatser delas i skörde-omgångar. Varje omgång hanterar Gödsel, Växtskydd, Arbete och Skörd.    

Se även tips i slutet av instruktionen för att göra ditt arbete mer effektivt.

Metod

  1. Planera Insådd året innan vallproduktion.
  2. Konfigurera Produktkatalogen för vallgrödor.
    1. Gödselrekommendation
    1. Förväntad skörd
    1. Produkttyp (skördesystem)
    1. Sortnamn eller produktnamn
    1. Hantering balsystem
    1. Kostnader -pris insatser och värde för produkt
  3. Planera insatser per grödtyp (t.ex. Vall Vall 1) använd filtrering om det är många skiften när du använder Flermarkering.
  4. Justera gödselrekommendationen efter behov och vallens ålder.
  5. Planera noggrant och konsekvent för omgångar och körningar.
  6. Använd funktion Kopiera insatser i stället för Flermarkering.
  7. Rapportera dina skördar.

Förberedelser

Grödval och grödkoder

Vallgrödor bestämmer du i Tabeller/Grödor. För att använda omgångar på ett skifte behöver du ange en grödkod som konfigurerar skiftesinställningen för omgångshantering, se Appendix 1 och 2 för grödor som ger omgångshantering.

Konfigurera utsäde för vallproduktion

Se Tabeller / Grödor, klicka på ”ny gröda” och välj de utsäden du avser att använda. Utsädet behöver ingen gödselrekommendation om det hanteras som insådd eftersom det endast är huvudgrödan som styr näringsbehovet. För utsäde till renbestånd skall en alltid gödselrekommendation väljas. Följ fröleverantörens rekommendationer för god valletablering.

Konfigurera grödor (och produkter) för vallproduktion

Se Tabeller / Grödor, klicka på ”ny gröda” och välj alla Vallåldrar du planerar att odla (Vall Vall 1 – Vall Vall 12).

För varje nytt växtodlings år skapas nytt vallår (t.ex. från Vall Vall 2 till Vall Vall 3) utifrån Produkt.  Du kan skapa egna ”produktnamn” (Sort) som Ensilage, Hösilage och Hö för att följa upp det du producerar. Egna ”produktnamn” måste du aktivt välja varje år, dvs. de följer inte ditt föregående års unika definition. Notera att vallfröets sortnamn används normalt inte eftersom vallen förändras över åren men du kan namnge det som ”Sort” om det är viktig uppföljning, t.ex. Vall 3 SF-Legend eller Vall SW Mira 22, även dessa måste du aktivt välja varje år istället för den automatiskt genererade vall-grödan (Vall 1+n).  Alternativ för spårbarhet av vallfrösort och etableringsår är att lägga till en skiftesanteckning som du låter stå kvar för alla vallskördeåren.

Vallgrödan (t.ex. Vall Vall1) ska vara kopplad till en gödselrekommendation och har grödkod enligt SJV regelverk, båda dessa parametrar väljs i menyn för varje gröda och härleds till CropPlans databas med tabellvärden från SJV. (Godrek_20nn samt Grödkodlista 20nn).

På grödkortets andra flik anges förväntad skörd i enhet kg TS (Torrsubstans). Den förväntade skörden är total skörd för hela växtsäsongen (dvs. inte uppdelad per skördeomgång). Med förväntad skörd beräknas näringsbehovet automatiskt (se även Beräkning näringsbalans).  Här kan du även du definiera produktens olika balformat. Ange baltyp och vikt (kg) t.ex. Rundbal samt 450 (kg). Det är balens totalvikt som anges (ej TS).

Fyll även i produktens värde per kg så bygger du din databas med god förutsättning för enkel efterkalkyl men även budgetkalkyl i planeringsstadie.

Lagerplats kan anges om du har flera lager, notera att för nuvarande funktion separerar ”Lagersaldo” inte olika lagerplatser.

Planera vallgröda – insådd

Lägg till insats för utsäde när du planerar att etablerar vall, på insatskortet anger du insådd vilket konfigurerar skiftet för vallodling ( Vall Vall 1) till efterföljande år och som fortsätter med flerårsgröda tills du byter gröda.

Om du missat lägga in insådd i föregående år så kan du manuellt ange Vall Vall 1 som Huvudgröda för första året du skördar vallen och den automatiska uppräkningen för vallordning sätts igång som följer med när du skapar nästa växtodlingsår.

Planera insatser – vallodling

När det finns skiften med fördefinierad vallgröda kan du börja planera insatser per skördeomgång.

Omgångshantering

Ny omgång lägger du till via plus-symbolen. Antalet omgångar är förinställt och samma för alla skiften i hela klienten för samma år, dvs. om du skapar ytterligare skördeomgång för ett skifte så får alla skiften ytterligare en skördeomgång. Om du inte skördar alla omgångar för ett skifte så låter du den omgången vara orörd. Du tar bort överflödig omgång via ”redigeringspennan”, se röda markering i bilden nedan. För att en omgång skall kunna raderas får den inte ha någon planerad insats på något skifte.

När du använder Flermarkeringsfunktionen kan du inte ange skördeomgång, utan i nuläget hamnar alla insatser på Omgång 1.

Insats Gödsel

Planera gödslingar genom plusknappen på omgångskortet, när du planerat gödsel är det viktigt att ange skördeomgång. Du kan byta skördeomgång för en insats i efterhand och det placeras då i rätt omgång. Näringsbalansen i gödselsummeringen omfattar hela växtsäsongen (dvs. inte uppdelad per skördeomgång).

Körningsnummer finns tillgängligt för skördeomgångar men är helt oberoende av skördeomgången du planerar för.

Se även tips för bland annat hur gödselrekommendationen fungerar

Insats Arbete

Planering av arbete fungerar på samma sätt som för andra grödor. Fördelen med att planera eller rapportera arbeten är den ekonomiska uppföljningen samt att du får god överblick på tid per skifte. Använder du LogMaster kommer arbeten in automatiskt men i nuläget hamnar alla LogMaster-arbeten på Omgång 1.

Insats Skörd

Planera eller rapportera din skörd genom plusknappen på omgångskortet och välj Skörd. Välj någon av skördemetoderna:

  • Räknat ut själv
  • Vägt på gård
  • Räkna Lass
  • Räkna Balar

Ange typ av produkt och vilken skördeomgång det gäller.

Skörden anges i total vikt och torrsubstansen (TS) anger du per ekipagetyp, vägningstillfälle eller per baltyp.

Du kan skapa egen definition för produkten så som Ensilage Ko.

Du kan förbereda och planera in skördar utan att ange mängd och utfört datum så är det enkelt att rapportera i skördeperioden via mobilappen.

Du kan rapportera flera skördemetoder för samma skördeomgång.

Skördar du samma omgång med samma metod men under flera dagar så kan du skapa en ny skörd för varje skördedag (datum) för spårbarhet eller så summerar du dem under ett och samma skördedatum.

Hantering av torkkostnad för t.ex. torrhö. Vattenhalt som anges i torkmodulen används endast för kostnadsberäkning och här bör mål-ts överensstämma med angiven vattenhalt men påverkar inte skördad mängd.

Räknat ut själv

Här anger du total mängd, dvs en bedömd bruttovikt för skörden eller snittskörd per hektar (brutto). Ange typ av produkt och vilken skördeomgång det gäller. Torrsubstansen (TS) anger du för hela skörden. 

Vägt på gård

Här rapporterar du varje ekipage totalvikt som mäts på en våg samt vilket ekipage som används (för att dra av Taravikten). Notera att du behöver skapa ny Skörd för varje ekipage i denna beräkningsfunktion, dvs en vägning = en Skörd.

Ange typ av produkt och vilken skördeomgång det gäller. Torrsubstansen (TS) anger du per ekipage.

Ekipagen skapas och redigeras i dialogen för ”Vägt på gård” samt ”Räkna lass”. Dock har inte ekipagets schablon-nyttolast påverkan i denna rapportering utan det är endast ekipagets totalvikt som anges (Total vikt).

Räknat lass

Här rapporterar du antal lass per ekipagetyp.  Notera att du behöver skapa ny Skörd för ny ekipagetyp i denna beräkningsfunktion.

Ange typ av produkt och vilken skördeomgång det gäller. Torrsubstansen (TS) anger du per ekipagetyp.

Ekipagen skapas och redigeras i dialogen för ”Vägt på gård” samt ”Räkna lass”. Det är ekipagets schablon-nyttolast som adderas per lass.

Räknat balar

Här rapporterar du antal balar per baltyp. Du anger totalt antal balar för skördeomgången och skiftet. Notera att du behöver skapa ny Skörd för ny baltyp i denna beräkningsfunktion.

Ange typ av produkt och vilken skördeomgång det gäller. Torrsubstansen (TS) anger du per ekipagetyp.

Baltyper skapas och redigeras i dialogen via knappen ”Hantera balar” som är samma dialog som för produkter i Tabeller / grödor.

Tabellvy

Enkel överblick över insatser av samma typ Gödsel, Växtskydd, Arbete och Skörd.

Vallrapporter

Du har tre olika rapporter som summerar dina skördar

  • Vallskörd per skifte
  • Vallskörd per skifte detaljerad
  • Vallskörd per produkt

TIPS

Gödselrekommendationen härleds till Jordbruksverkets ” Rekommendationer för gödsling och kalkning” som uppdateras varje år. Jordbruksverket antar en långsiktig effekt för vallskiften utifrån antagandet att vallodling sker främst på djurgårdar och har därmed tillgång till stallgödsel som ger långsiktigt kväve. Detta innebär att rekommendationen ger 20 kg lägre kvävegiva än för gröda som ej har tillgång till stallgödsel.  Vallskiften som inte gödslas med stallgödsel bör därmed ges en större kvävegiva (+20kg).

Skiften som får stallgödsel ska konfigureras för Stallgödsel spridningsareal (Tabeller/Skiften/ dialog/Omfattning stallgödselspridning) för att få med långsiktig kväveeffekt samt data till K eller P-tillförsel 5års medelrapporter.

Använd kopierafunktionen för standardiserade insatser. Du skapar ett ”masterskifte” som innehåller alla standardinsatser och väljer att kopiera över alla insatser till skiften med samma upplägg.

Använd skiftesfiltrering för att finna alla dina skiften med samma gröda eller annan filtreringsparameter.

Använd Hemknappen i kartan om du har utspridda skiften och tycker det är svårt att hitta dem igen när du uppdaterar eller webläsaren laddar om.

Att rapportera skörden hjälper dig att beräkna P&K-balans till nästa år.

Appendix 1 Grödkoder SE

Följande grödkoder konfigurerar omgångshantering:

16: Stråsäd till grönfoder

49: Ej godkänd slåtter o bete

50: Slåtter o betesvall

51: Ej stödber. Slåtter o betesvall

52: Betesmark ej åker

53: Slåtteräng ej åker

54: Skogsbete

55: Fäbobete ej gårdsstödber

56: Alvarsbete Öland Gotland

57: Slåttervall på åker (kontr. Vallfoder

61: Fäbobete gådsstödber

62: Klöver i renbestånd

80: Grönfoder

97: Betesmark (ej gårdsstöd)98: Slåtteräng (ej gårdsstöd)

Appendix 2 Grödkoder NO

Följande grödkoder konfigurerar omgångshantering:

209 Flerårig eng -gras

210 Fulldyrka beite – gras

211 Beite – gras

212 Utmarksbeite

213 Höy

214 Höy av belgvekst