Steg 1: Fixa dina skiften
Är du kund hos Dataväxt, och användare av CropPLAN, så behöver du inte göra något. Då har du redan växtodlingsåret med alla skiften på plats. Det är samma skiftesdatabas som används av våra tjänster CropPLAN, CropMAP och LogMaster. Har du skiften utan inritad yta så kommer dessa skiften inte ha någon funktion i CropMAP.
Nya skiften kan du lägga till i CropMAP, men ska du redigera dina befintliga så gör du det i CropPLAN. Ändringarna slår igenom direkt i CropMAP när du laddar om sidan.
Steg 2: Ladda upp dina precisionsodlingsdata
Leta nu fram alla dina filer med markkartering, skördekartering, Yara N-sensor m.m, och ladda upp dem till CropMAP under fliken Data. Filerna överförs till CropMAPs lista över filer, och tolkas automatiskt till datalager. Dessa datalager matchas av systemet mot dina skiftesytor, för att du enkelt ska hitta rätt filer till respektive skifte.
Det finns många fallgropar på vägen innan man fått in alla filer. Historien har genererat olika filformat, som dessutom kan komprimeras och namnges på massa olika sätt. Ett grundtips är att data ska komma direkt från maskinterminalen, och att de ska komprimeras till en zip-fil, där det sen är den komprimerade filen som laddas upp. Ta hjälp av vår support om ni har problem att läsa in filer.
När du blir en va användare av CropMAP kan du dela dina filer och datalager med andra CropMAP-användare. Kanske har du redan nu i början fått en delad karta från någon annan? I så fall är det enkelt att ta emot data. Klicka på länken i mejlet du fått, logga in (om du inte redan är inloggad) och välj Spara geodata. Enklare än så att få in dina data kan det knappast bli.
CropSAT satellitbilder och SGU lerhaltskarta (tillgängligt i södra Sverige) finns redan på plats i CropMAP.
Steg 3: Analysera
Under Fältdata kan du nu välja ett eller flera skiften, och systemet kommer att visa vilka tillgängliga datalager som finns tillgängliga för detta skifte. Titta igenom vad som finns och granska så att värden känns rimliga. Vill du sedan jämföra datalager mot varandra kan du göra det under fliken Analysera. Börja med att välja ett eller flera skiften. Välj om du vill jämföra två eller fyra fönster. I varje fönster kan du sedan välja ett datalager med önskad egenskap, t ex markkarteringens pH i det ena fönstret och skördekartering i ett annat. Skaffa dig insikter i vad som kan vara orsak till att vissa delar av fältet presterar bättre än andra, och hur du på sikt kan utnyttja dina insatser på ett bättre sätt i din odling.
Steg 4: Skapa tilldelningsfiler
Insikter om fältets variationer kan hjälpa dig att utföra insatser smartare. En metod kan vara att variera mängden insatsvara med hjälp av en tilldelningsfil till displayen i traktor, som styr redskapet. Fliken Tilldelningsfil i CropMAP ger dig hjälp att, med några få knapptryck, tillämpa känd kunskap om hur man kan optimera sina insatser, specifikt för varje del av fältet.
Genom att spara de tilldelningsfiler du skapar i CropMAP så kan du hitta dessa lika enkelt som du hittar alla andra datalager. Under Fältdata, markera ditt skifte och knappen Tilldelning listar alla tilldelningsfiler som berör skiftet.