Skapar tilldelningsfil för pH-kalkning, baserat på Jordbruksverkets gödselrekommendationer.
Vid pH-kalkning behöver man bestämma mål-pH. Lämpligt mål-pH beror på lerhalt och mullhalt, men kan också justeras beroende på exempelvis vilken gröda som odlas. Vid sockerbetsodling bör mål-pH ligga ca 0,5 enheter högre än den tabell med mål-pH som redovisas i rekommendationerna. Denna metod beräknar mål-pH utifrån mullhalt och lerhalt, och du som användare kan göra en justering för att generellt öka eller minska de mål-pH som används för beräkning av kalkbehov. Finns flera olika markkarteringar så behöver du välja vilka datalager som ska användas för mullhalt och lerhalt. Finns inte lerhaltsanalys kan K-HCL användas för att bedöma lerhalten, men metoden anses mer osäker. Lerhalt kan också hämtas från SGU:s nationella lerhaltskarta. Fasta värden för mullhalt och lerhalt kan också väljas om igen av ovanstående kartor kan eller ska användas.
Nuvarande pH-värde hämtas från markkarteringens datalager för pH. Har du flera markkarteringar behöver du välja vilken pH ska hämtas från. Hur mycket kalk som behöver tillföras för att höja pH till mål-pH beror på mullhalt och lerhalt, där samma datalager som användes till beräkning av mål-pH tillämpas.
För att kunna justera tilldelningen utifrån produktens totalmängd, mingiva och maxgiva behöver du redan här ange produktens kalkvärde (CaO-värde).
Bakomliggande formler och konstanter är framtagna genom linjär regression på de tabellvärden som redovisas i Jordbruksverkets gödselrekommendationer. Det innebär att tilldelningsfilen inte exakt följer de värden som visas i tabellen.
Välj fält
Skiften är samma som under Fältdata. Året väljs på fliken Fältdata innan Tilldelning påbörjas. Endast ett skifte kan väljas, antingen i listan eller i kartan.

Välj metod CaO Standard

Fyll i näringsinnehåll
Här lägger man in Näringsinnehållet på insatsen och kan justera PH värdet man vill uppnå.

På bilden ovan syns vilken Markkartering den använder till bas och man kan även välja att lägga in fasta värden på fältet genom att klicka på respektive rad.
Får man Välj fil så saknas markkartering och man får lägga till fast värde på de 3 enheterna.
Granska och justera

Samtliga justeringar avser giva produkt, inte giva näring.
Sätt minsta giva
Med denna justering kan man undvika att tilldelningsfilen innehåller värden under en viss giva. Det finns ett val vad som ska anges till de rutor där givan är lägre än gränsvärdet:
- Antar värdet 0
- Antar gränsvärdet

Begränsa maxgiva
Med denna justering kan man undvika att tilldelningsfilen innehåller värden över en viss giva. Denna kan på så sätt även användas för att dela en tilldelningsfil på två spridningstillfällen, se mer info under ”Ändra med rak giva”.

Önskad genomsnittlig giva
Har man planerat en viss giva i sin växtnäringsbalans så kan man anpassa tilldelningsfilen efter detta genomsnittliga värde.

Ändra med rak giva
Om man planerar att sprida en viss del av sin näring med rak giva, så kan man minska samtliga rutor med detta värde. Ska givan minskas så ska negativt värde anges. Minsta beräknade värde blir 0.
Det går också att höja givan rakt över genom att ange positivt värde.

Vill man dela giva på två spridningstillfällen så kan ”Begränsa maxgiva” användas för att exportera den ena delen. Därefter tar man bort ”Begränsa maxgiva” och använder ”Ändra med rak giva”, negativt värde, samma tal som vid ”Begränsa maxgiva”. Då kan man exportera den andra delen.
Önskad totalgiva
Har man i sin växtnäringsbalans planerat för en viss totalgiva för skiftet så kan funktionen ”Önskad totalgiva” användas.

Rita manuellt
Med ”Rita manuellt” kan man ändra givan i enskilda rutor. En ny dialog öppnas där du kan skapa en eller flera givor. När du är klar, tryck spara för att återgå till Granska och se resultatet av din manuella justering.

Kombination av flera justeringar
Nuvarande funktion kan inte säkerställa logiken i alla kombinationer av justeringar. Användaren behöver tänka efter själv vilka som är lämpliga att kombinera. Här följer några tips:
- Önskad medelgiva och Önskad totalgiva anpassar den ursprungliga tilldelningsfilens nivå, och tar inte hänsyn till ”Sätt minsta giva”, ”Begränsa maxgiva” eller ”Rita manuellt”.
- Kontrollera tilldelningsfilen och legenden innan export sker, för att säkerställa att valda justeringar gör vad som önskas.
- Om du ska rita manuellt – gör det sist.
Export
Export ger möjlighet att ladda ner filer i ett eller flera format.
Maskinkoppling ger möjlighet att skicka filen direkt till uppkopplade maskiner med Trimble, John Deere eller Agrirouter.

Spara och stäng innebär att tilldelningsfilen sparas till Dataväxt-kontot. Vill man stänga utan att spara så kan exportrutan stängas med krysset uppe till höger (till exempel om man vill exportera varianter av samma tilldelning, men med olika justeringar).
Om man valde Spara och stäng så visas information om att filen sparats, samt en knapp med Avsluta och börja om, som tar dig till guidens första steg med samtliga val rensade.
